Wednesday, January 28, 2009

URGH! biografija

URGH! je jedinstven na domaćoj muzičkoj sceni s kraja dvadesetog veka po eksperimentisanju sa muzičkim stilovima, od najekstremnijeg hardcore-a, preko koketiranja sa elektronikom do unplugged nastupa. Sa ove vremenske distance, čini se da će bend najpre ostati upamćen po spotovima koji su doprli i do publike koja nije naklonjena tvrđem zvuku.

Osnovan januara 1991. kao grindcore kvartet, URGH! se brzo etablirao i van BGHC scene. Muzički profil Srbije se radikalno menjao i kao da je time najavljivao godine koje su sledile. Tako se spot za pesmu Paradise Town zavrteo u udarnom terminu na prvom od tri kanala nacionalne televizije, redak uspeh za bend sličnog usmerenja bilo gde na planeti. Ova faza rada je zabeležena na Yonuss Tape-u, izdate 1992. zajedno sa bendom PMS, sastavljenog isključivo od ženskih članova. Ostaju zapamćene pesme: Acid Rain, Let's see what you give i Zašto vrištiš?

Usledilo je traganje za novim izražajnim formama, mešanje grindcore-a sa svim i svačim, kao i nastup sa ženskim horom u okviru projekta Armatura na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. URGH! nastupa nekoliko puta izvodeći isključivo obrade, gde se pesma Are you gonna go my way? Lenny Krawitz-a pokazala kao favorit publike i biva uvrštena u stalni repertoar. Ova pomalo haotična faza je zabeležena na kaseti 9194, koja istovremeno sumira rad benda od nastanka do 1994. Najzapaženije numere su bile: Mi se zovemo URGH!, Pogled, Kraj i Od kad sam se tetovirao potpuno drugačije razmišljam.

Iste godine održana su dva akustična koncerta, koja su predstavila URGH! u mekšem i prijemčivijem izdanju. Pored gitara i bubnjeva, korišćene su violina, harmonika, ali i beat box i dečije igračke. Najbolje numere su objavljene 1995 na kaseti Unplugged.

Ponovni ulazak u studio se desio tek naredne godine. Muzika se razvila u eklektični postcore i 1997. izlazi kaseta Oesophagus na kojoj je bend bio zadovoljan da dalje eksperimentiše u osetno sporijem tempu. Snimljene su nove pesme, pre svega Kratko & jasno i Apo pantos kakodaimonos, ali i Razmena materije i Duboko disanje. Spotovi za prve tri pomenute numere snimljeni tokom 1997. i 1998. pomažu da grupa potvrdi svoje prisustvo na sceni i pored sve ređih živih nastupa.

1998 URGH! održava mini-turneju po Sloveniji.

U leto 1999. grupa ulazi u studio i snima nekoliko novih pesama (Struja, Samousavršavanje, Grč i Konačno gluv), sa namerom da ih objavi na CD-u uz najbolje momente sa Oesophagus-a i Unplugged-a. Do CD-a, nažalost, nikad ne dolazi, iako se kaseta pojavila uz skromnu distribuciju.

Na jesen 1999. URGH! održava drugu mini-turneju po Sloveniji, na kojoj se postava ustalila kao trio u kome semplovi zamenjuju bubnjara. U leto 2000. bend snima Sumo, na kome su najzapaženije numere bile Kašika, viljuška, nož (podržana animiranim filmom) i Stigmata (uz gostovanje Beogradskog sindikata). CD izlazi 2001.

Kao poseban kuriozitet ostaje da je muzika grupe URGH! korišćena u filmovima (Munje i Apsolutnih sto), a za 3 palme za 2 bitange i ribicu guru Ghagi peva duet sa Šabanom Bajramovićem na muziku Vlade Divljana.

6 comments:

  1. Hello, I am in Montreal Canada just herad your music which I like a lot!!!

    Where can I purchase your CD's or tapes?

    Thank you!

    ReplyDelete
  2. The albums have been released ten or more years ago and there are no more copies left. All we can offer are the download links in the other post...

    ReplyDelete
  3. Yeah, I already downloaded the albums, but it's always nice to have the originals... So bad they are out of print...!

    Anyways, thanks for your answer!

    Are you guys going on tour soon?

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. sorry for the late reply, i've haven't checked this blog in a while. there are no plans about touring, but you may download two new songs here:

    http://www.manekenibigza.org/2011/02/16/urgh/category/

    new album will be out soon on this site

    http://urgh-urgh.com/

    ReplyDelete
  6. Skoro sam otkrio za bend i mnogp mi se svideo

    ReplyDelete